Home > Aluminium huishoudfolie versus lunchbox?

Aluminium huishoudfolie versus lunchbox?

Ik ben een groot voorstander van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Het ontrafelt allerlei mythes, onweerlegbaar. Eén zo'n hardnekkige mythe is de vermeende schadelijkheid van aluminium huishoudfolie bij gebruik voor het verpakken van je dagelijkse lunch. Dit is zo vaak beweerd dat zelfs de industrie geneigd is het te geloven. Wat dit argument nog overtuigender heeft gemaakt, is de voortdurende promotie van de lunchbox als een zogenaamd minder schadelijk alternatief.

Een onafhankelijke levenscyclusanalyse, uitgevoerd in opdracht van onze brancheorganisatie European Aluminium Foil Association e.V. (EAFA), heeft baanbrekende resultaten opgeleverd. De titel van de studie? Sandwich LCA-studie. Het is de verdienste van de EAFA dat zij heeft gekozen voor een onderzoeksbureau met een bewezen staat van dienst op milieugebied: Institut für Energie- und Umweltforschung Heidelberg (IFEU). Met andere woorden: de studie werd uitgevoerd in het hol van de leeuw. Het was vergelijkbaar met een sportjournalist die een negatief stuk over Manchester United eerst voorlegt aan Louis van Gaal. IFEU voerde haar onderzoek uit in Duitsland, op basis van Europese gemiddelde cijfers voor het wassen van een lunchbox in een vaatwasser. Het ging daarbij om energieverbruik, waterverbruik, afwasmiddel en type afwasmachine. Er werd dus niet gekeken naar het effect van de productie van een plastic lunchbox; er werd alleen gekeken naar het milieueffect van het dagelijks in de vaatwasser stoppen van de lunchbox.

Verbazingwekkende resultaten

De resultaten van deze studie zijn onlangs gepresenteerd op de internationale SETAC-conferentie in Novi Sad in Servië. SETAC staat voor Society of Environmental Toxicology and Chemistry. Het publiek was gefascineerd door het resultaat. Ook voor ons als industrie was het onderzoeksresultaat verrassend: aluminium vershoudfolie gebruiken om je lunch in te verpakken heeft minder impact op het milieu dan een plastic doos die dagelijks wordt gewassen. Let wel: dit resultaat houdt nog geen rekening met het zeer hoge recyclagepercentage van aluminium: 75%.

Aluminium huishoudfolie: een beter alternatief voor lunchpakketten

Deze onafhankelijke studie bewijst dat betrouwbare gegevens nodig zijn om het ware verhaal van de volledige levenscyclus van LCA te kunnen vertellen. Wij beschouwen deze studie als een belangrijke stap in het uitdragen van de boodschap dat aluminium huishoudfolie een uitstekend alternatief is voor lunchboxen en een waardige ambassadeur voor de hele aluminium verpakkingssector.

Overtuig jezelf

Natuurlijk ben je net zo kritisch als ik. Dus waarom zou u de informatie uit deze blog geloven? Daarom is er maar één muisklik nodig om de complete onderzoeksresultaten te bekijken. Als u mij een email stuurt stuur ik u het onafhankelijke rapport. Goed leesvoer voor uw pauze. Met een boterham gewikkeld in aluminium huishoudfolie!

 

Willem ten Hove
Commercieel Directeur