< Terug naar blogoverzicht


Lean is toch gewoon logisch?

In het bedrijfsleven hoor je veel over lean. Een methode om je productie- en logistieke proces maximaal efficiënt te maken. Dus zonder verspilling, overbodige handelingen en kosten. Met de bedoeling een topproduct te maken waarvan de kostprijs laag en de kwaliteit hoog is. Je kunt over lean leren op allerlei cursussen en trainingen tot en met wetenschappelijk niveau. Het aantal boeken over lean vult meters boekenkast.

Lean kun je leren door het gewoon te doen

Ik geloof in lean. Maar niet omdat ik ervoor heb geleerd. Lean is in mijn ogen gewoon logisch. Lean heeft alles met gezond boerenverstand te maken. Je kunt niet anders. Daarom zijn alle processen bij ITS al van meet af aan maximaal efficiënt ingericht. Wij waken voor verspilling voordat die ook maar kan optreden. En trainen onze medewerkers om logisch te denken en te doen.

Lean doe je kien

Bij rondleidingen door onze mooie fabriek krijgen we geregeld de vraag hoe wij dit niveau van lean produceren hebben bereikt. Ik leg dan graag uit dat logisch handelen aan al die processen ten grondslag ligt. Lean is simpel. Neem uw eigen tuinschuur. Die propt u ook niet vol, om vervolgens voor elke grasmaaibeurt de hele schuur overhoop te moeten halen omdat de maaier helemaal achteraan staat. Die grasmaaier zet u gewoon bij de ingang. Dit is lean in zijn eenvoudigste vorm. Lean doe je kien.

Verbeteren? Niet solo, maar samen

Er is één aspect uit lean dat mij enorm aanspreekt: lean gaat om continu verbeteren. Wat vandaag goed is, is direct morgen al een uitdaging om naar een nog hoger plan te tillen. Je bent nooit klaar met verbeteren. Een continu proces als permanente methode. Daarvoor heb je de ultieme medewerking en commitment van je medewerkers nodig. Verbeteren doe je niet solo, maar samen. Lean is dus mensenwerk. Ziet u dit als zwakke schakel? Dan daag ik u uit uw medewerkers juist als sterke link te zien. Wie hen weet te motiveren om vanuit hun eigen vakuitoefening een maximaal resultaat te halen, krijgt een ongelooflijke flow in zijn bedrijf. Lean als levenswijze. Ik wens u toe dat u dit ook bereikt met uw mensen. Of wellicht kunt u mij nog iets leren over lean.

Hans Hogeveen