< Terug naar blogoverzicht


Aluminium huishoudfolie versus lunchbox?

Hapklare onderzoeksresultaten

Ik ben gek op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Je haalt er allerlei mythes mee onderuit. Onomstotelijk en onweerlegbaar. Eén zo’n hardnekkige mythe is de vermeende schadelijkheid van aluminium huishoudfolie als dagelijkse verpakking van je lunch. Een boodschap zó vaak verkondigd, dat zelfs de industrie geneigd is die te geloven. Extra overtuigend gebracht door voortdurend de lunchbox als verondersteld minder schadelijk alternatief te promoten.

Baanbrekend is dan ook een onafhankelijke life cycle analysis, uitgevoerd in opdracht van onze brancheorganisatie European Aluminium Foil Association e.V. (EAFA). De naam van de studie? Sandwich LCA study. Het siert de EAFA dat zij een onderzoeksbureau selecteerde met een bewezen preoccupatie met milieu: Institut für Energie- und Umweltforschung Heidelberg (IFEU). Met andere woorden: het onderzoek hebben zij laten uitvoeren in het hol van de leeuw. Alsof je als sportjournalist een negatief stuk over Manchester United eerst aan Louis van Gaal voorlegt. IFEU voerde haar onderzoek uit in Duitsland, op basis van Europese gemiddelden als het gaat om het wassen in een vaatwasser van een lunchbox. Denk aan energieverbruik, waterbelasting, vaatwasmiddel en soort vaatwasser. Er is dus niet gekeken naar de belasting om een plastic lunchbox te produceren, maar louter en alleen naar de milieubelasting als deze elke dag in de vaatwasser gaat.

Verbluffende resultaten
De resultaten uit dit onderzoek zijn onlangs gepresenteerd tijdens de internationale SETAC conferentie in Novi Sad in Servië. SETAC staat voor Society of Environmental Toxicology and Chemistry. Het publiek bleek gefascineerd door de uitkomst. Ook voor ons als industrie was het onderzoeksresultaat verrassend: aluminium huishoudfolie is als verpakker van een lunch minder milieubelastend dan een plastic lunchbox die dagelijks wordt gewassen. Mind you: in dit onderzoeksresultaat is niet eens de zeer hoge recycling rate van aluminium opgenomen: 75%.

Aluminium huishoudfolie: een beter alternatief voor lunchboxen
Deze onafhankelijke studie bewijst de behoefte aan betrouwbare data om het ware verhaal te vertellen van de volledige lifecycle van LCA. Wij beschouwen deze studie als een belangrijke stap in het communiceren van de boodschap dat aluminium huishoudfolie een prima alternatief is voor lunchboxen én een waardig ambassadeur voor de complete aluminium verpakkingssector.

Overtuig uzelf
Uiteraard bent u net zo kritisch als ik. Dus waarom zou u de informatie uit dit blog geloven? Daarom zijn de complete onderzoeksresultaten slechts één muisklik van u verwijderd. Zend mij een mail en ik stuur u de onafhankelijke rapportage. Goed leesvoer voor in uw pauze. Met een sandwich uit aluminium huishoudfolie!

Willem ten Hove
Commercial Director